KoRKuTeLi

Home
Siirler
iletisim
Cd-Center
Korkuteli
Din Soru
Sponsor ol
Ask Sevgi
Bilim
Sizin Sayfa

Bilim

1896 yılında "radyoaktivite" olgusunun keşfedilip Marie Curie tarafından adının konmasından sonra, "enerji" konusuyla ilgili yepyeni bir sorun çıkıvermişti ortaya...Asimov kendisine özgü üslubu ile anlatıyor...

Bilim adamları ruhun peşinde

Çeşitli kuramcılar ve araştırmacılar aynı şaşırtıcı sonuca varıyorlar: İnsanın gizli bir manevi dünyası var.Büyük usta Asimov, bilim adamlarının ruhu aramasını anlatırken, sonunda da bilimin zırvalarından bahsetmeyi ihmal etmiyor.

Kıyamet Nasıl Kopacak?

Din kitaplarının hemen hemen hepsinde kıyamet ve nasıl kopacağına ilişkin görüşler var. Bilim adamlarına göre ise kıyametin nasıl kopacağı kesin değil...Buz çağı, atom savaşı,uzay cismi ile çarpışma ve belki başlangıçtaki gibi büyük bir patlama ile son bulacak dünya.

Bir Solucan Deliğinden Yıldızlara Bakmak

Solucan delikleri üzerine güzel bir makale

Türkçe'nin Matematiği

Türkçe üzerine bir matematik modelleme ve bunun olası sosyal yansımaları üzerine bir zihin jimnastiği.

Yıldızların altında bitmeyen kavga

Milyonlarca insan günlük burcunu okusa da, bilim adamları astrolojiyi ciddiye almıyor. Ancak, İngiliz astronom gezegenlerin karakteri etkileyebileceğini iddia ediyor. Gezegenlerden gelen çekim gücünün insan üzerindeki etkisi yeniden tartışılıyor.

Kanser

Çağımızın hastalığı olan kanser üzerine oldukça açıklayıcı bir yazı...

Robotlar Geliyor

Robotlarla ilgili yapılan çalışmalar üzerine nefis bir yazı. Belki de robot çağının başlangıcını yaşıyoruz. Siz ne dersiniz?

Asimov Açıklıyor - 1

Isaac Asimov

Bilimkurgu kitapları kadar, popüler bilim kitaplarının da büyük ustası Asimov, bilimsel konuları bizler için açıklıyor. Bu makalede, Bilimsel Yöntem nedir?, En Büyük Bilim Adamı kimdir? ve aynı anda aynı kuramı bulan bilim adamlarını anlatıyor.

İnsanla Makine Arasındaki Fark

Isaac Asimov

Asimov, insanların makineleri yaratırken kendi kendilerinden nasıl ilham aldıklarını, bu güç işi nasıl başardıklarını kendine özgü doyumsuz üslubuyla anlatıyor.

Dünyanın Hareketleri

Dünyanın harekelerini ilk okul öğrencileri bile bilir.Kendi etrafında, güneşin etrafında ve samanyolundaki hareketleri... Ama biz ilkokulu bitirdikten sonra acaba dünya yeni hareketler öğrenmiş olamaz mı?

Darwin: Ya haklıysa!..

İnsanoğlunun maymunlarla olan "akrabalık" derecesini yüzlerce yıldır tartışırız.Kimimiz "evrimci", kimimizde "yaradılışcı" görüşe sempati duyar. Son yıllarda karşımıza bir de "DNA Saati"ni çıkarttı biyologlar. Bu garip saatin "akrebi ve yelkovanı" bir soruya takılıp kalıyor: Ya Darwin Haklıysa!..

Büyük Sayılar

George Gamov

Çağımızın dahilerinden olan George Gamov'un muhteşem kitabı 1.2.3. Sonsuz'dan sayılarla ilgili bir bölüm. Evreni ve bilimi anlatan bu kitabı mutlaka okuyun...

Kuantum

İnternetten elime geçen yazının kaynağını maalesef bilemiyorum. Ama Kuantum Fiziği hakkında bilgilendirici bir yazı. Okumanızı tavsiye ederim. Belki de Kuantum Fiziğini anlayabilen 3-5 kişiden biride siz olursunuz...

Antik Çağ Sihirbazları

Isaac Asimov

Üstad Asimov'a göre ortada sihirbazlık diye bir şey yok.Uzaylıların katkıları ise saçma. Mısır Piramitleri, Çin seddi ve o zaman için yapılması mucize sayılabilecek yapıtların hepsi insan emeğinin, o günkü insan kafasının ürünü. 'Tanrıların Arabaları' adlı yapıtın yazarı Daniken için Asimov'un iki kelimelik değerlendirmesi ise 'budalaca iddialar'. Uzaylıya değil, insana ve onun yaratıcılığına önem veren harika bir yazı...

Bilim Nedir?

Isaac Asimov

Büyük usta Asimov'un, Bilim'in ne olduğunu anlattığı bu nefis yazısının, bilimsel yazılar bölümüne iyi bir başlangıç olacağı sanıyorum.

 

Etiyopya’da bundan 40 yıl önce gün ışığına çıkarılan insan fosilleri üzerinde yapılan yeni araştırmalar, bunların 195 bin yıllık olduğunu ortaya koydu. Böylece, modern insanın ortaya çıktığı 200 bin yıl geriye giden en eski kanıt bulunmuş oldu. Araştırmayı gerçekleştiren Stony Brook Üniversitesi uzmanı Dr. John Fleagle, genetik analizlerin fosillerin 40 yıl önceki ilk belirlemelerden daha da eski olduğunu gösterdiğini vurguladı. Dünyanın en eski fosilleri 1967 yılında Etiyopya’nın güneybatısında Omo Nehri kıyısında bulunmuştu.

YENİ TEKNİĞE GÖRE 195 BİN YILLIK

 Gün ışığına çıkarıldıkları bölgenin adıyla Omo olarak anılan fosillerden Omo I, kafatası ve iskelet parçalarından oluşurken, Omo II iskeletsiz ancak bütün bir kafatasından oluşuyor. Her iki kalıntının da Homo Sapien olduğu ve 135 bin yıllık olduğu düşünülüyordu. O zamanki yaş değerlendirmesi, iskeletlerin yanında bulunan istiridyelerdeki, radyoaktif uranyum atomlarından hesaplanmıştı. Ancak, kalıntıların bulunduğu bir kez daha modern tekniklerle inceleyen bilim adamları, kalıntıların aslında 195 bin yıllık olduğuna karar verdi.

 İSKELETİN YAŞI KAYADAN HESAPLANDI

Yeni sonuç ise modern tekniklerin bir armağanı. Bilim adamları iskeletlerin etrafındaki volkanik tüflerin içerdiği kristalleri inceledi. Kristallerdeki radyoaktif potasyum atomlarının çürümesi hesaplandı. Bu hesaba göre, iskeletlerin yatırılmasından sonra da kayalıklar volkanik değişiklikler geçirdi. Kayada meydana gelen değişiklikler sonradan fosillerin üzerini örttü. Mantık gereği, örten katmanların yaşı iskeletten küçük, iskeletin altında kalan katmanlar ise yaşlı çıktı. Hesap, iskeletin sahibi Homo Sapiens’in 196 bin yıl önce öldüğünü gösteriyor. Tarafsız bilim adamları da geliştirilen tekniğin doğruluğunu vurgularken, kalıntıların dünyanın en eski fosili olduğunda birleşiyor.

MODERN İNSANIN ŞAFAĞI

Omo bulgularının son haliyle, bilimin elindeki fiziki bulgular insanoğlunun evrimsel sürecinin başladığı düşünülen 200 bin yıl öncesine kadar ulaşmış oluyor. İnsanoğlunun 200 bin yıl önce Doğu Afrika’da bugünkü Tanzanya civarlarında ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bundan önceki en eski insan kalıntıları, yine Etiyopya’daki Afar bölgesinde bulunan 160 bin yıllık iskeletler.

KÜLTÜRÜN ÇIKMASI 150 BİN YIL ALDI

 İskeletlerin yaşı ve evrimsel süreç açısından, bilim adamları modern insanın ‘modern’ özelliklerinin gelişmesinin 200 bin yıl aldığını ve hatta bu sürecin devam ettiğini vurguluyorlar. Ancak, söz konusu kalıntıların kültürel olarak ‘modern’ insan olduğunu söylemek zor. İnsanın ‘modern’ olarak nitelenmesi için birtakım kültürel özellikleri geliştirmiş olması gerekiyor. Bunlar arasında balık tutmak, müzik yeteneği, alet yapmak ve kullanmak, topluluk haline geçmek sayılabilir. İnsanoğlunun modern özelliklerini yaklaşık 50 bin yıl önce geliştirdiği düşünülürse, Etiyopya kalıntıları ‘modern insan’ın fiziksel olarak ilk oluşum evresine işaret ediyor. Kültürel özelliklerin gelişmesi ise ancak 150 bin yıl aldı. Makale hakemli bilim dergisi Nature’da yayımlandı.


Habere Git Suyla Çalışan Otomobil
Habere Git Dağ Saatte 200 Km Hızla Kaydı
Habere Git Sesüstü İle İletişim Kuran İlk Amfibi
Habere Git Dünyamız Kaç Türe Evsahipliği Yapıyor?
Habere Git Her Burnunu Kaşıyan Yalancı Olmuyor
Habere Git Küresel Isınma Tahminlerin Ötesinde
Habere Git Yalancılar Göz Kırpmıyor
Habere Git Bilim Adamları Yapay Kas Üretti
Habere Git Işığı Geriye Doğru Büktüler
Habere Git Deniz Temiz, Kumsal Pis Olabilir
Habere Git Kasırgalar ABD’yi Savurabilir
Habere Git Genişleme Dünya’yı Çölleştirir
Habere Git Birleştirme Kimyası
Habere Git Füzyon İçin Dev İşbirliği
Habere Git Japonlar Arz'ın Merkezinde
Habere Git Atlantik'te 10 Kasırga !
Habere Git Himalaya Yok Oluyor
Habere Git Kennewick, bilim insanlarına emanet
Habere Git Küresel ısınma Antarktika’ya kar yağdıracak
Habere Git Bush’a göre yeterince bilimsel değil
Habere Git Matematik başka konuşmak !
Habere Git Newton'un En Büyük Hayali
Habere Git Nabzı atmayan adam
Habere Git Yün giysiler artık çekmeyecek
Habere Git Medline dünya ikincisi
Habere Git 40 bin yıllık ayak izleri
Habere Git Dünyanın en büyük kuşu nasıl tükendi
Habere Git Ozon Deliği 2050`de Kapanabilir
Habere Git Discovery Fırlatma Rampasında
Habere Git e=mc^2'nin 100.Yıldönümü
Habere Git Petrolün Pabucunu Dama Atacak
Habere Git Uzak Mı Yoksa Küçük Mü?
Habere Git Buzullar Eridiğinde Her Yeri Su Basacak
Habere Git Minos Zamanının Ötesinde miydi
Habere Git Deprem Tahmini Zrrvalık
Habere Git Dünyanın Buz Deposu Hızla Eriyor
Habere Git Mona Lisa’nın Gizemi
Habere Git Okyanusların Deprem Habercisi
Habere Git Mercanlar Yok Olacak
Habere Git Kopya kediler yavruladı
Habere Git Erkekler Daha Zeki Araştırması
Habere Git Tsunami Bütün Dünyayı Turlamış
Habere Git Kuzey Kutbu Buzulsuz Yaz Görebilir
Habere Git Dünya Merkezde Daha Hızlı Dönüyor
Habere Git İnsan hayatını uzatan gen var mı?
Habere Git Çok Gülen Acıya Dayanır
Habere Git Bu Robot 10 Bin Sözcük Biliyor
Habere Git Deprem Habercisi Planktonlar
Habere Git Triton’un Gizemli Öyküsü
Habere Git Hızlı İnternetle Değişen Mobil Hayat


SIR JOHN ECCLES:
1963 Nobel Fizyoloji Ödülü. Bugün, maddesel olmayan ve ölümsüz bir "benlik" görüşünü savunuyor.

ROGER SPERRY:
1981 Nobel Tıp Ödülü. Ona göre beyin, yeni bir madde olan bir "benlik" yaratıyor.

JOHN VON NEUMANN:
Parçacıklar kuramının sağlam matematiksel temelini atan deha. Ona göre de, insan maddeyi etkileyen bir zihne sahip olmalı.

EUGENE WIGNER:
1963 Nobel Fizik Ödülü. Neumann'ın görüşünün felsefi temellerini ortaya koydu.